Themaproject: Gemeentelijke Basisschool Destelbergen

Waarover gaat het?

Fysieke activiteit is een onderwerp dat zeer actueel is. Er wordt meer en meer gezocht naar de verschillende manieren waarop beweging kan worden geïmplementeerd in het dagelijkse leven.

In het kader van het vak “Brede school – Themaprojecten” zette ik samen met de kleuterjuf van de 1ste kleuterklas een project op in de Gemeentelijke Basisschool te Destelbergen. De focus van ons project lag op beweging bij kleutertjes van 3-4 jaar.

We gingen op zoek naar manieren om de fysieke activiteit van kleuters in de klas te verhogen. Uit recent onderzoek blijkt immers dat de gemiddelde kleuter per dag minder beweegt dan wat gemiddeld genomen gezond is. Aangezien een tekort aan fysieke activiteit later kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals cardiovasculaire aandoeningen of het ontwikkelen van overgewicht, is het belangrijk om ook kleuters uit te dagen tot beweging (Vandenabeele, 2018).

Aan de hand van literatuurstudie, de ervaringen van de juf met wie ik samenwerkte en mijn kennis over fysieke activiteit en gezondheid zijn we gekomen tot verschillende “tips en tricks” waarbij beweging op een eenvoudige manier kan worden geïntegreerd in de klascontext. Andere scholen kunnen gebruik maken van deze “tips en tricks”, waardoor ook zij hun steentje bijdragen aan het herstellen van het tekort aan beweging bij kleuters.

Wie werkte mee?

Eva Floré

Als studente Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel zijn zowel beweging als een gezonde levensstijl belangrijk voor mij. Ik heb besloten om tijdens het behalen van mijn masterdiploma ook de lerarenopleiding op te nemen als aanvulling op mijn diploma. Door mijn positieve ervaringen tijdens mijn stage bij (vooral) adolescenten ben ik ervan overtuigd dat ik heel graag les zou geven.

Het project “Brede School – Themaprojecten” bood me een leerrijke ervaring, enerzijds omdat ik kon kennismaken met een jongere leeftijdsgroep en anderzijds omdat ik inzicht kon krijgen in de schoolwerking.

Meer weten?

Vandenabeele, D. (2018). Vlaamse kleuters bewegen te weinig, dit is de norm. Geraadpleegd van https://nieuws.vtm.be/binnenland/vlaamse-kleuters-bewegen-te-weinig-dit-de-norm