PAUW-Project: K.A. Denderleeuw

Het talendorp

Waarover gaat het?

Het talendorp is ondertussen al voor het derde jaar op rij een hoogdag voor talen in het K.A. Denderleeuw. Leerlingen van het vijfde jaar “bewonen” op die dag een dorp, bestaande uit verschillende mooi ingeklede locaties, en ontvangen leerlingen van het tweede jaar door middel van een rollenspel in drie talen: Nederlands, Engels en Frans.

Het talendorp is voor deze editie al twee maal georganiseerd. Dit jaar hebben we samen met onze begeleider ter plaatse, Kris Thomassen,  besloten om te focussen op de motivatie van de leerlingen. Bij vorige edities bleek dit naast het evalueren van de leerlingen nog een werkpunt te zijn. We hebben aan het talendorp een spelelement toegevoegd. Ons PAUW-project eindigde echter niet op de dag van het talendorp zelf. Nadien zijn we gaan uitpluizen (aan de hand van leerlingen – en leerkrachtenbevragingen) wat een IMA-project succesvol maakt of welke factoren daarbij een rol spelen. Ons doel daarbij is een advies schrijven voor de organisatoren van de IMA-dag van volgend jaar, zo is ons PAUW-project een duurzaam gegeven.

 

Wie werkte mee?

Jade Bernauw

Ik ben 21 jaar en ik studeer lerarenopleiding secundair onderwijs aan de Erasmushogeschool Brussel. De vakken die ik gekozen heb om te studeren zijn Nederlands en niet-confessionele zedenleer. Na mijn studies zou ik dan ook graag lesgeven. Het idee dat je jongeren zoveel informatie kan bijbrengen zodat zij opgroeien als kritisch denkende burgers, vind ik echt heel belangrijk. Britt en ik hebben gekozen om ons in te zetten voor het talendorp. Dit is een project dat al twee keer werd georganiseerd binnen het koninklijk Atheneum Denderleeuw. Toch werd er opnieuw hulp gevraagd omdat het project nog kinderziektes had. Zo was het aan ons om een nieuwe insteek te vinden zodat er echt wel motivatie was vanuit de leerlingen om deel te nemen aan dit project. Ik vond het een heel aangename ervaring om dit project uit te werken.

Britt Storme

Mijn naam is Britt Storme en ik ben laatstejaarsstudent aan de lerarenopleiding van de Erasmushogeschool Brussel. Mijn keuzevakken zijn Nederlands en NCZ.  Samen met Jade stapte ik enkele maanden geleden in het talendorpavontuur. Het organiseren van deze IMA-dag heeft ons veel bijgeleerd: gaande van praktische organisatie  en coördinatie tot samenwerken met andere leerkrachten. Bovendien is het voor ons zeker een verrijking geweest om al eens aan dergelijk grootschalig project te mogen deelnemen omdat we zelf  binnenkort ook in de onderwijspraktijk stappen. Ons onderzoek naar wat een IMA-dag succesvol maakt (zowel vanuit leerlingen- als leerkrachtenperspectief) is op dit moment nog niet helemaal afgerond, maar maakt me erg nieuwsgierig. Het resultaat van dat onderzoek kan voor ons allen nuttig zijn.