Themaproject: Stichting Auschwitz

Struikelstenen

Waarover gaat het?

In opdracht van vzw Auschwitz in Gedachtenis ontwikkelden we als student-leerkracht een pedagogische tool bij een rondleiding rond Joodse gedenkstenen in de Brusselse Marollenwijk. Deze tool promoot herinneringseducatie. De uitdaging van dit project was om op een overzichtelijke, begrijpelijke en vooral boeiende manier de leerlingen in contact te brengen met feiten uit de geschiedenis die veel Joodse families troffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de rondleiding die ons van de ene locatie naar de andere leidde, voerden leerlingen verschillende opdrachten uit. De rondleiding werd afgesloten met een reflectiemoment over de ervaringen en opdrachten en over wat de Joodse families hebben meegemaakt onder het naziregime.

 

 

Wie werkte mee?

Joao Marcos Batista

Voor mij was dit project en de tijd en energie die ik erin gestoken heb meer dan een pedagogische bijdrage. Uit respect voor de Joodse families wilde ik dit werk tot een goed einde brengen. Ik wilde leerlingen sensibiliseren voor wat er is gebeurd, zodat ze lessen kunnen trekken uit het verleden. En ik denk dat Jeremy en ik erin zijn geslaagd om dat te realiseren. Het reflectiemoment op het einde van onze rondleiding toonde ons dat de leerlingen daarmee bezig waren. Het was voor mij ook een leuke ervaring om met Jeremy rond dit project te werken. Ik vind dat wij heel goed op elkaar afgestemd waren.