Themaproject: sportdag

Waarover gaat het?

 

Welke sporten vinden leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs leuk op een sportdag?

Iedere leerling maakt het wel eens mee een sportdag in het secundair onderwijs. Is dit een ouderwets concept en is het tijd voor vernieuwing? Welke sporten vinden de leerlingen leuk om te doen en welke sporten zorgen ervoor dat ze extra gemotiveerd zijn? Dit willen wij dieper onderzoeken zodat wij dit kunnen meedelen aan organisaties die sportdagen organiseren voor scholen. Dit idee is ontstaan door mee te lopen bij zo een organisatie. Het is belangrijk om te weten welke sporten de leerlingen graag doen zodat de organisatie hierop kan inspelen. Op deze manier bestaat misschien de mogelijkheid dat leerlingen de sport of het bewegen zullen blijven doen in de toekomst.

We hebben gewerkt met vragenlijsten voor het bevragen van leerlingen rond de twaalf jaar, aangezien we ons willen focussen op de eerste graad van het secundair onderwijs. Door te graven in de literatuur en met behulp van zelfgemaakte vragenlijsten proberen wij de ideale sportdag te kunnen schetsen voor leerlingen uit de eerste graad.

Wie werkte mee?

 

Ruben Van Genechten & Dries Michiels

Na onze master lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen waren wij ervan overtuigd om onze lerarenopleiding af te maken op de Vrije Universiteit Brussel. Lichamelijke opvoeding is een passie en er bestaat niets mooier dan uw passie proberen over te brengen op jongeren. Ons onderzoeksproject was een zelfgekozen thema aangezien wij sport en onderwijs in combinatie wouden brengen. Als leerkracht lichamelijke opvoeding is het onze taak om leerlingen aan het sporten te krijgen. Daarom is het belangrijk om een sportdag op school zo goed mogelijk te organiseren zodat de leerlingen het in de eerste plaats leuk vinden en in tweede plaats hun proberen aan te zetten voor de sport of beweging te blijven doen. Bewegen is belangrijk voor de gezondheid en het is nog belangrijker om daar van bewust te zijn.